George Bălan

Muzicolog de excepție, întemeietor al disciplinei Musicosophiei, a predat aproape două decenii la Conservatorul din București. Este autorul a zeci de volume dedicate muzicii și culturii, atât în România cât și în Occident. Reușește să se exileze din România în anul 1977 și se stabilește în Germania, știindu-se supravegheat atent de Securitate mai ales datorită conferințelor publice ținute la Ateneu ce au atras un număr mare de participanți. Înainte de plecarea sa din țară, îl susține pe Cornel Chiriac pentru a relegitima muzica de jazz în România.

După 1990, caută să identifice modalități de a susține comunitatea gay din România aflată încă sub discriminare prin lege și teroare polițienească. Devine autorul unei ample istorii culturale a homosexualității, structurată în trei volume și fără precedent în cultura română: Iubirea interzisă sau romanul unui tabu, Celălalt Eros și Homofobia-tablou clinic al unei psihoze sociale.

Scrie diferite eseuri și articole polemice în presa culturală din România, conferențiază pe această temă la București la invitația Asociației ACCEPT și Institutului Goethe, donează cărți și artefacte gay din colecția proprie. Ultima sa contribuție o reprezintă un schimb de scrisori cu omul de cultură Andrei Pleșu pe tema homosexualității și care a stat la baza volumului colectiv publicat în anul 2017 de editura Humanitas cu titlul Iubirea din oglindă. Despre sex și identitate.